یک بام و دو هوای دولت های عرب در غزه
عربستان سعودی و امارات متحده عربی با پرهیز از مداخله در درگیری های دریای سرخ و با فعال سازی کریدور زمینی جبل علی به تل آویو نشان می دهند که در تلاش اند علی رغم جنایات رژیم صهیونیستی در غزه زمینه های وابستگی متقابل اقتصادی با تل آویو را رقم زنند.
به گزارش قدم آخر، رسالت نوشت: عربستان سعودی و امارات متحده عربی با پرهیز از مداخله در درگیری های دریای سرخ و با فعال سازی کریدور زمینی جبل علی به تل آویو نشان می دهند که در تلاش اند علی رغم جنایات رژیم صهیونیستی در غزه زمینه های وابستگی متقابل اقتصادی با تل آویو را رقم زنند. امارات متحده عربی و عربستان سعودی به عنوان دو کشور که حامی رژیم صهیونیستی در منطقه محسوب می شوند، راهبرد جدیدی را در پسا هفتم اکتبر برگزیده اند که می تواند در آیندۀ نظم منطقه ای بسیار موثر باشد. ریاض و ابوظبی ترجیح می دهند از درگیری های اخیر در منطقه برای افزایش قدرت اقتصادی و وابستگی هرچه بیشتر خود با رژیم صهیونیستی و به صورت هم زمان عدم افزایش تنش منطقه ای علیه منافع خود استفاده کنند.
از جمله انگیزه های هرکدام از طرفین برای سرعت بخشیدن به ابرپروژه های خود در منطقه می توان به موارد زیر اشاره داشت:
کریدور زمینی، شریان حیاتی اسراییل بعد از تنش در دریای سرخ
سه ماه پس از شعله ور شدن نبرد در غزه، مجاهدان یمنی ابتدا با حمله موشکی به ایلات فشار جدی را به این بندر راهبردی رژیم صهیونیستی آوردند و پس از آن به صورت رسمی اعلام کردند که خطوط دریایی منتهی به بندر حیفا و اشدود برای کشتی های اسراییلی مسدود شده است. با بسته شدن مسیر باب المندب برای رژیم صهیونیستی کشتی های تجاری مجبور شدند مسیر خود را تغییر دهند که این تغییر مسیر باعث افزایش هزینه های بیمه و کشتیرانی به مقصد سرزمین های اشغالی شد.
با وجود این اقدام یمن در حمایت از مردم غزه، عربستان سعودی و امارات متحده عربی یکی از اقداماتی که برای نزدیکی هرچه بیشتر به آمریکا و رژیم صهیونیستی انجام دادند ایجاد کریدوری زمینی است که بنا بر گزارش رسانه ها از بندر جبل علی در امارات متحده عربی آغاز می شود و تا تل آویو امتداد می یابد و در میانه راه از خاک عربستان و اردن نیز می گذرد.
امارات متحده عربی و عربستان سعودی در شرایط کنونی ذی نفع طولانی شدن نبرد و فاجعه انسانی هستند که در غزه در حال رقم خوردن است. این دو بازیگر منطقه ای تلاش می کنند از شرایط بحرانی کنونی برای تثبیت ضرورت نظم منطقه ای پسا هفتم اکتبر به نفع جبهه خود که نظم ترانزیتی برای رژیم صهیونیستی و در قابی بزرگتر کریدور هند، خاورمیانه و اروپاست، نقش آفرینی کنند.در آخرین مورد خبرنگار شبکه 13 اسراییل اخیراً برای تهیه گزارشی میدانی به گذرگاه «ملک حسین»، سفر کرد. این گزارشگر براساس مشاهدات عینی خود مدعی شد در این نقطه اتفاقاتی مهم به صورت محرمانه در حال رخ دادن است، جایی که ده ها کامیون به فلسطین اشغالی کالا وارد می کنند.این رسانه، تصاویری از ده ها کامیون حامل کالا از مقصد بنادر امارات و عربستان سعودی به مقصد فلسطین اشغالی را به تصویر می کشد، آن هم نه برای کمک به غزه، بلکه برای شکستن محاصره ای که یمنی ها در دریای سرخ بر اسراییل تحمیل کرده اند!
عدم همکاری در ایتلاف دریایی آمریکایی
پس از حملات دوماهه اخیر یمنی ها و افزایش تنش در دریای سرخ، آمریکایی ها تلاش کردند عربستان و امارات را نیز در این ایتلاف خودخوانده وارد کنند، اما با آنکه در رسانه ها اسم چندین کشور از جمله بحرین، استرالیا و چند کشور اروپایی دیگر عضو ایتلاف بود اما در واقعیت تنها بریتانیا و آمریکا در عملیات ضد دولت صنعا اقدام کردند. در همین راستا محمد عبدالسلام، سخنگوی دولت یمن گفت: ما بدون تردید به تجاوزات آمریکا و انگلیس پاسخ خواهیم داد و به هدف قرار دادن کشتی های اسراییلی یا کشتی هایی که به سمت فلسطین اشغالی بروند، تا پایان جنگ غزه ادامه خواهیم داد.وی تاکید کرد: هیچ خبری از وجود ایتلاف دریایی در دریای سرخ نیست و تنها مسیله تجاوز آمریکایی ـ انگلیسی به یمن بوده است. ما با کشورهای شرکت کننده در ایتلاف تماس گرفتیم و آنها به ما اطمینان دادند که در تجاوز بامداد امروز (آمریکا و انگلیس) مشارکت نکرده اند.
عربستان سعودی و امارات متحده عربی به صورت مشخص به آمریکا اعلام کردند که در روابط دوجانبه با یمن نمی خواهند خللی ایجاد شود و تلاش می کنند اصطکاک های منطقه ای را به حداقل برسانند.به دیگر سخن ریاض و ابوظبی پیام واضحی را به بازیگران بین المللی مخابره کردند که برای دور کردن تنش از کشورهای خودشان حتی با آمریکا نیز تعارفی ندارند و رقابت بر سر توسعۀ اقتصادی برای مقامات این دو کشور در مقطع حاضر حایز اهمیت است.
روند سازش با صهیونیست ها
وزارت خارجه سعودی در بیانیه ای نسبت به یورش نظامیان رژیم صهیونیستی به رفح هشدار داد و تاکید کرد: مسیولیت فاجعه انسانی قریب الوقوع در فلسطین به عهده کسانی است که از رژیم صهیونیستی حمایت می کنند.همچنین این بیانیه تاکیدی مجدد بر آمادگی هرچه بیشتر ریاض در برابر عادی سازی روابط میان عربستان و رژیم اسراییل بود که با بیان حفظ حقوق فلسطینی ها بیان شد، به عبارت دیگر دربار سعودی مصمم است که عادی سازی روابط خود را با حفظ برخی ملاحظات منطقه ای انجام دهد و از طرفی ضربه ای به جایگاهش میان مسلمانان وارد نشود و افکار عمومی داخلی را کنترل کند.بازنشر این بیانیه توجه کاربران مختلفی را در رسانه ها به خود جلب کرد که تنها در توییتر بیش از 1.5 میلیون بار بازدید داشت و این کاربران هر کدام به نحوی به آن واکنش نشان دادند که عمدۀ آن واکنش ها احقاق حقوق فلسطینی ها بود با این حال برخی از کاربران انتقادات تندی علیه حکومت عربستان مبنی بر به فراموشی سپردن آرمان فلسطین و توافقی کلان تر با دولت نتانیاهو و رژیم صهیونیستی بیان داشتند. این بیانیه به وضوح تفاوت روش ریاض و ابوظبی را به نمایش می گذارد که عربستان سعودی به دنبال منافع ارتباط دیپلماتیک با رژیم صهیونیستی است اما امارات به مثابۀ یکی از متحدین منطقه ای این رژیم در منطقه فعالیت می کند و اقدامات دیپلماتیک خود را طراحی می کند.
تثبیت گفتمان توسعه و وابستگی متقابل
آخرین پازل برای فهم بهتر نگاه دولتمردان ریاض و ابوظبی به تنش های منطقه، باید به حداکثرسازی منفعت اقتصادی و درهم تنیدگی این دو دولت در زنجیره ارزش آمریکایی ـ اروپایی در غرب آسیا چشم انداخت. عربستان و امارات با دور کردن هرگونه برچسب درگیری نظامی با یمن و با پیوستن به کریدور زمینی جبل علی به تل آویو این نمایش را می دهند که تمایل دارند وابستگی و درهم تنیدگی اقتصادی خود را با رژیم صهیونیستی افزایش دهند و این مسیله در بحران و نبرد طوفان الاقصی سرعت بیشتری می یابد.هرچند تمامی بازیگران منطقه ای از جمله ایران و محور مقاومت تمام تلاش خودشان را معطوف به محقق شدن آتش بس و جلوگیری از تداوم بحران انسانی غزه معطوف کرده اند، اما برخی دیگر از کشورهای عربی تلاش می کنند به نظم آیندۀ منطقه ای توجه کنند. به باور کشورهایی همچون عربستان و امارات این نظم بر درهم تنیدگی اقتصادی ـ سیاسی این کشورها با رژیم صهیونیستی استوار خواهد بود و در این میان عملیات طوفان الاقصی در حقیقت ضربه ای بر روند شکل گیری بلوک عبری ـ عربی به ویژه از سوی کشورهای سازشکار عرب در منطقه غرب آسیا قلمداد می شود.
پایان خبر قدم آخر
آیا شما به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در مورد "یک بام و دو هوای دولت های عرب در غزه" هستید؟ با کلیک بر روی عمومی، به دنبال مطالب مرتبط با این موضوع هستید؟ با کلیک بر روی دسته بندی های مرتبط، محتواهای دیگری را کشف کنید. همچنین، ممکن است در این دسته بندی، سریال ها، فیلم ها، کتاب ها و مقالات مفیدی نیز برای شما قرار داشته باشند. بنابراین، همین حالا برای کشف دنیای جذاب و گسترده ی محتواهای مرتبط با "یک بام و دو هوای دولت های عرب در غزه"، کلیک کنید.