سهم دانش بنیان ها از اقتصاد کشور چقدر است؟
بر اساس نتایج ارزیابی درآمدی شرکت های دانش بنیان در سال 1401،سهم ارزش افزوده ناشی از کل درآمد شرکت های دانش بنیان از محصولات دانش بنیان و غیردانش بنیان در تولید ناخالص داخلی حدود 2 درصد برآورد و سهم فروش محصولات دانش بنیان از تولید ناخالص داخلی حدود 0.79 درصد تخمین زده می شود.
به گزارش قدم آخر، مصطفی عرب، مدیرعامل یک شرکت دانش بنیان در حوزه اعتبارسنجی شرکت های دانش بنیان در گفت وگو با قدم آخر، رتبه بندی شرکت های دانش بنیان در بخش های مختلف، اطلاعات آماری شرکت های دانش بنیان، بررسی وضعیت وام و ضمانت نامه شرکت های دانش بنیان، مقایسه عملکردی نهادهای مالی زیست بوم و آمایش سرزمینی در سطح استانی و کشوری را از زمینه های ارزیابی این شرکت ذکر کرد و گفت: ما تاکنون خدمات خود را به بیش از 50 نهاد مالی در زیست بوم دانش بنیان ارایه کردیم، ضمن آنکه امکان استعلام آنی آخرین وضعیت وام ها، ضمانت نامه ها و تعهدنامه ها و تعهدات شرکت ها را فراهم کرده ایم.
وی افزود: در این راستا اقدام به انتشار گزارش هایی شفاف از زیست بوم شرکت های دانش بنیان در سال 1401 کردیم. داده و اطلاعات استفاده شده در این گزارش بر اساس داده ها و اطلاعات شرکت های دانش بنیان، داده های اعتباری بانک ها، صورت های مالی شرکت های دانش بنیان و گزارش بانک مرکزی بوده است.
عرب وضعیت درآمدی این شرکت ها را به این صورت تشریح کرد: طبق اظهارنامه مالیاتی سال مالی 1400، درآمد شرکت های دانش بنیان 411 هـزار میلیارد تومان بوده است که تخمین زده می شود (با 5 درصد خطا) حدود 255 هزار میلیارد تومان آن حاصل از محصولات غیر دانش بنیان این شرکت ها بوده است.
بر اساس گزارش بانک مرکزی در همین سال تولید ناخالص داخلی به قیمت پایه با احتساب نفت 6526 هزار میلیارد تومان بوده است که در سال 1401 به حدود 10182 هزار میلیارد تومان افزایش پیدا کرده است.
در صورتی که با توجه به نحوه محاسبات تولید ناخالص داخلی، سهم ارزش افزوده درآمد شرکت ها را 33 درصد در نظر بگیریم، سهم ارزش افزوده ناشی از کل درآمد شرکت های دانش بنیان از محصولات دانش بنیان و غیردانش بنیان حدود 2 درصد برآورد می شود و سهم فروش محصولات دانش بنیان از تولید ناخالص داخلی حدود 0.79 درصد تخمین زده می شود.
روش بررسی اندازه شرکت های دانش بنیان در اقتصاد کشور که در بالا ذکر شد، تنها یکی از رویکردهای تحلیل است و شاید به جای تمرکز بر افزایش کمی سـنجه های عملکردی، لازم باشد بر میزان ارزش افزوده ایده ها و نوآوری های شرکت های دانش بنیان به عنوان اهداف راهبردی تمرکز شود.
به تعبیری سیاستگذار برای شرکت های دانش بنیان الزاما نباید به میزان تولید آنها توجه کند و الگوی داده به ستانده می تواند به عنوان یکی دیگر از روش های بررسی نقش شرکت های دانش بنیان در اقتصاد کشور مورد استفاده قرار گیرد.
درآمد و دارایی
از سال 1396 تا 1400 درآمد شرکت های دانش بنیان بیش از 10 برابر شده است که برای بررسی و تحلیل دقیق اثر تورم روی رشد درآمد عملیاتی شرکت ها این موضوع در نمودار زیر تعدیل شده است:
بررسی روند میانگین درآمد عملیاتی شرکت ها در سال های 1396 تا 1400 نشان می دهد که در صورتی که اثر تورم را از رشد درآمد عملیاتی شرکت ها حذف کنیم، تغییرات چشمگیر در مبلغ کل درآمد عملیاتی شرکت ها صورت نگرفته است. با توجه به مطالب بالا می توان نتیجه گرفت که رشد درآمد به علت افزایش تعداد شرکت های دانش بنیان بوده است.
البته با توجه به اینکه طی این سال ها روند رشد اقتصادی کشور نیز مثبت نبوده است، این عدم رشد واقعی درآمد شرکت های دانش بنیان دور از ذهن قلمداد نمی شود. از طرفی با توجه به اینکه بخش قابل توجهی از شرکت های دانش بنیان در بازه زمانی سال 1396 تا 1400 تاسیس شده اند و بیشتر آنها نوپا هستند، این موضوع باید از علل تعدیل میزان میانگین درآمد عملیاتی شرکت های دانش بنیان در نظر گرفته شود و اثر رشد سایر شرکت های دانش بنیان را کاهش دهد.
با توجه به روند درآمدی شرکت های دانش بنیان در انتهای سال 1400، میزان درآمد عملیاتی این شرکت ها در انتهای سال 1401 حدود 550 هزار میلیارد تومان تخمین زده می شود. این موضـوع با پیش فرض رشد همپای تورم درآمد عملیاتی شرکت ها با روند سال های اخیر تخمین زده شده است.
مطابق نمودار زیر درآمد شرکت های دانش بنیان در طی سه سال اخیر چهار برابر شده است. این در حالی است که بخش قابل توجهی از این رشد مربوط به شرکت های نوآور بوده است. روند رشد مقداری درآمد شرکت های نوآور از فناور و همچنین فناور از شرکت های نوپا بیشتر بوده است.
روند رشد درآمد شرکت های دانش بنیان (اعداد به میلیارد تومان است)
درآمد 545 شرکت دانش بنیان (حدود 7 درصد شرکت ها) نزدیک 80 درصد درآمد کل زیست بوم دانش بنیان را در سال 1400 تشکیل می دهد، با این وجود عموم شرکت های دانش بنیان در سال 1400 درآمدی نداشته یا درآمد بسیار نـاچیزی داشته اند.
علاوه بر آن درآمد 237 (3درصد شرکت ها) شـرکت دانش بنیان از محل فروش محصولات دانش بنیان حدود 79 درصد درآمد از محصولات دانش بنیان کل زیست بوم دانش بنیان را در سال1400 تشکیل می دهد.
پایان خبر قدم آخر
آیا شما به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در مورد "سهم دانش بنیان ها از اقتصاد کشور چقدر است؟" هستید؟ با کلیک بر روی اقتصادی، اگر به دنبال مطالب جالب و آموزنده هستید، ممکن است در این موضوع، مطالب مفید دیگری هم وجود داشته باشد. برای کشف آن ها، به دنبال دسته بندی های مرتبط بگردید. همچنین، ممکن است در این دسته بندی، سریال ها، فیلم ها، کتاب ها و مقالات مفیدی نیز برای شما قرار داشته باشند. بنابراین، همین حالا برای کشف دنیای جذاب و گسترده ی محتواهای مرتبط با "سهم دانش بنیان ها از اقتصاد کشور چقدر است؟"، کلیک کنید.